Το πρόγραμμα NAFTES (NAVAL FIRE FIGHTING TRAINING and EDUCATION SYSTEM) είναι ένα ολιστικό πλαίσιο για την εκπαίδευση του πληρώματος και των αξιωματικών σε προσομοιωμένες συνθήκες πυρκαγιάς σε αντιπροσωπευτικά διαμερίσματα πλοίων. Το NAFTES παρέχει ένα πλήρως λειτουργικό εξατομικευμένο μαθησιακό περιβάλλον που εισάγει μια καινοτόμο, τόσο θεωρητική όσο και πρακτική εκπαίδευση αναφορικά με την πυρόσβεση. Στόχος του είναι η ενσωμάτωση και η εποικοδομητική χρήση τεχνολογιών διαδικτύου και επαυξημένης πραγματικότητας (AR) στη διαδικασία διδασκαλίας και εκμάθησης τόσο για τη βασική όσο και για την προχωρημένη εκπαίδευση πυρόσβεσης. Σε αυτό το κεφάλαιο οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τι είναι το πρόγραμμα NAFTES και ποιο είναι το πεδίο εφαρμογής του. Επιπλέον, θα ενημερωθούν για τις μεθόδους εκπαίδευσης, καθώς και για τα κεφάλαια που συνθέτουν τα μαθήματα προχωρημένης πυρόσβεσης. Τέλος, θα γίνει παρουσίαση των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων.
Η πυρκαγιά είναι μια από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να συμβεί σε ένα πλοίο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξωτερικής βοήθειας, καταδεικνύει ότι οι ναυτικοί θα πρέπει να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικά μία επιχείρηση πυρόσβεσης. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να λάβουν τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά μαθήματα. Σε αυτό το κεφάλαιο θα εξοικειωθούν με τις τεχνικές πυρόσβεσης σε προχωρημένο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να εκπαιδευτούν ώστε να είναι σε θέση να επιλέξουν την κατάλληλη τεχνική χρήσης νερού για οποιαδήποτε κατάσταση κατά τη διάρκεια της καταπολέμησης μίας πυρκαγιάς. Επιπλέον, η εφαρμογή της κατάλληλης τεχνικής επανεισόδου σε ένα διαμέρισμα πλοίου με πυρκαγιά είναι μία άλλη ικανότητα που θα αποκτήσουν. Οι τεχνικές ψύξης αερίων αποτελούν επίσης μία πολύ σημαντική διαδικασία με την οποία θα πρέπει να εξοικειωθεί κάθε εκπαιδευόμενος. Τέλος, η κατανόηση των τεχνικών άμεσης και έμμεσης επίθεσης κατά τη διάρκεια μίας επιχείρησης πυρόσβεσης αποτελεί το σημαντικότερο μέρος αυτού του κεφαλαίου.
Η πυρόσβεση είναι μία διαδικασία που δεν μπορεί να διεξαχθεί από ένα μόνο άτομο. Έτσι, μία ομάδα είναι απαραίτητη προκειμένου να εκτελεστεί αποτελεσματικά. Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζεται η οργάνωση της ομάδας πυρόσβεσης. Ειδικότερα, κάθε εκπαιδευόμενος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα βασικά καθήκοντα των μελών που απαρτίζουν μία ομάδα πυρόσβεσης. Δηλαδή, θα εξοικειωθεί με τα καθήκοντα των αρχηγών της ομάδας, των ομάδων επίθεσης και της ομάδας περιφερειακής ψύξης.
Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, μεγάλη ποσότητα αερίων εξαπλώνεται στο φλεγόμενο διαμέρισμα και στους χώρους γύρω από αυτό. Έτσι, τα μέλη της ομάδας πυρόσβεσης θα πρέπει να χρησιμοποιούν αναπνευστικές συσκευές, όπου απαιτείται, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση σε αναπνεύσιμο αέρα σε αυτή την επικίνδυνη ατμόσφαιρα. Στο παρόν κεφάλαιο οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν αρχικά τις τεχνικές προδιαγραφές της Αναπνευστικής Συσκευής Θετικής Πίεσης Interspiro Spiromatic. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν για τα εξαρτήματά της και τη χρησιμότητά τους. Τέλος, κάθε εκπαιδευόμενος θα εξοικειωθεί με τη διαδικασία προετοιμασίας της και φυσικά με τη σωστή χρήση της συγκεκριμένης αναπνευστικής συσκευής για να είναι ασφαλής σε μία επιχείρηση πυρόσβεσης.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μία πυρκαγιά, ένας πυροσβέστης πρέπει να έχει τουλάχιστον βασικές γνώσεις σχετικά με τη φύση και τις ιδιότητές της. Πρώτα απ’ όλα, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζει πώς μεταδίδεται η φωτιά και η θερμότητα. Επιπλέον, τα φυσικά χαρακτηριστικά των εύφλεκτων υλικών, όπως για παράδειγμα το σημείο αυτανάφλεξης, είναι δείκτες των υλικών που θα καούν πρώτα και του πόσο επικίνδυνα είναι. Επιπλέον, ένας πυροσβέστης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει τα διάφορα στάδια του κύκλου ζωής μίας πυρκαγιάς. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει τους πιθανούς κινδύνους και να εφαρμόσει τις αντίστοιχες πρακτικές βέλτιστης αντιμετώπισης σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής μίας πυρκαγιάς σε ένα κλειστό διαμέρισμα. Όλες αυτές οι γνώσεις παρέχονται στο παρόν κεφάλαιο.
Η θερμική καταπόνηση είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να προκληθεί σε ένα άτομο κατά τη διάρκεια μίας διαδικασίας πυρόσβεσης. Σε αυτή την ενότητα οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν το μηχανισμό ρύθμισης της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον, θα μάθουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της θερμικής καταπόνησης και πώς αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Τέλος, θα παρουσιαστούν οι βέλτιστες πρακτικές προστασίας από θερμική καταπόνηση.
Σε αυτό το κεφάλαιο θα συζητηθεί η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από έναν ναυτικό όταν ανακαλύψει μία πυρκαγιά σε ένα διαμέρισμα του πλοίου. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευόμενοι θα ενημερωθούν για τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουν όταν ανιχνευθεί μία πυρκαγιά. Στη συνέχεια, θα μάθουν για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να αποφευχθεί η εξάπλωση της, έως ότου η ομάδα Ελέγχου Βλαβών είναι έτοιμη να ξεκινήσει πυρόσβεση. Τέλος, αυτή η ενότητα κατατοπίζει τους εκπαιδευόμενους σχετικά με τις απαιτούμενες πληροφορίες της αρχικής αναφοράς που πρέπει να παραδοθεί στον Αρχηγό Επί Σκηνής της ομάδας πυρόσβεσης.
Σε αυτό το κεφάλαιο οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για τις αρχές της ευστάθειας πλοίου. Ειδικότερα, θα εξοικειωθούν με την επίδραση του βάρους και της άντωσης στην ευστάθεια του πλοίου. Επίσης, θα κατανοήσουν τη σημασία του μοχλοβραχίονα επαναφοράς GZ. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να ερμηνεύσουν μια καμπύλη ευστάθειας. Τέλος, θα αναφερθεί η συμβολή της επίδρασης των ελεύθερων επιφανειών στην ευστάθεια του πλοίου.
Σε αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζονται δύο εκπαιδευτικά σενάρια προχωρημένης πυρόσβεσης. Στο πρώτο σενάριο, οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν την κατάλληλη διαδικασία για επανείσοδο μέσω καταπακτών σε ένα φλεγόμενο διαμέρισμα, χρησιμοποιώντας μία μάνικα πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς υδρογονανθράκων. Στο δεύτερο σενάριο θα εξοικειωθούν με την αντίστοιχη διαδικασία για επανείσοδο μέσω καταπακτών σε ένα φλεγόμενο διαμέρισμα, χρησιμοποιώντας δύο μάνικες πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς υγρών καυσίμων.